ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ

ΜΑΛΕΑΣ

Εκεί που το Ευρωπαϊκό Τοπίο συναντά τον Μύθο.

 

el

en

capemalea.eu © 2010-2013    Όροι χρήσης

Το Σάββατο 30 Απριλίου και Κυριακή 1η Μαΐου στην ιστορική Μονεμβάσια, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής & Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα : ‘Καβομαλιάς-Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο’, το οποίο στέφθηκε, κατά την ομολογία όλων των περευρισκομένων, με απόλυτη επιτυχία.

 

     Το Συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham και ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την φύση και τον άνθρωπο και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.  Το Συμπόσιο τέλεσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

 

    Στον συνεδριακό χώρο καλωσόρισε τους συνέδρους ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης ο οποίος τόνισε "Μια περιήγησή σας, δίνει τη διάσταση και την ομορφιά του τοπίου. Με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά το Τοπίο ως έννοια".

 

Το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα, οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας κ. κ Αποστολάκος Γρηγόρης  και Αθανάσιος Δαβάκης (Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ),  η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου κα Βαρβάρα Αλοιμόνου-Βελδέκη, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχος Φανούριος Διαμαντόπουλος ΠΝ, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας κα Chen Xiao, ο Αντιδήμαρχος Ελαφονήσου κ. Διονύσιος Ανωμήτρης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας (ενότητα Βοιών) κ. Χαρ. Κουτσονικολής, ο Λιμενάρχης Νεάπολης Βοιών Υποπλοίαρχος Δημήτριος  Βατίστας, η κα Φεβρωνία Πατριανάκου (πρ. Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, ο κ. Δημήτριος Κουρκούλης Ναύαρχος ε.α, ο αρχαιόφιλος και ιστοριοδίφης κ. Άδωνις Κύρου  και πολλοί άλλοι.

 

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η παρουσία του Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη (υπεύθυνο για την αναστήλωση των πετρόκτιστων Φάρων σε Καβομαλιά και Ταίναρο) ήταν καθολική, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Πάνο Λασκαρίδη, την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Αικατερίνης Λασκαρίδη κα Μαριλένα Λασκαρίδου και τα 20 μέλη και συνεργάτες του Ιδρύματος.

 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε τα εξής:

 

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού Συμποσίου με κύριο θέμα την αγωνία που έχουν οι κάτοικοι σε αυτό τον τόπο να αναδείξουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που έχει η πατρίδα μας, που έχει η χώρα μας, που είναι το Ακρωτήριο Μαλέας, ο γνωστός Καβομαλιάς, το νοτιοανατολικότερο κομμάτι της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Θα ήθελα εξαρχής να επαινέσω όλους αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργήσουν το τόσο σημαντικό συμπόσιο με τις εξαιρετικές επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά και τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις έτσι όπως ακούστηκε νωρίτερα από τον κ. Ιορδάνογλου (μια θα έλεγα ποιητική προσέγγιση ενός θαυμάσιου τόπου ) μέσα από εντελώς διαφορετικά πράγματα, μέσα από εντελώς διαφορετικά στοιχεία όπου για πρώτη φορά, ένας παγκόσμιος ταξιδιώτης βρίσκεται στα μέρη μας για να δώσει τις δικές του εμπειρίες, βάζοντας πάνω από όλα την αντίληψη του τι σημαίνει ποιότητα, στην αναζήτηση της εμπειρίας και της περιπέτειας, τι σημαίνει πλέον ο τουρίστας ο σημερινός αλλά κυρίως ο αυριανός επισκέπτης της περιοχής μας.

Θα έλεγα, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε αυτή την εισήγηση, ότι για εμάς πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς, γιατί αναζητάμε τον παγκόσμιο ταξιδιώτη, τον ταξιδιώτη που θα μπορέσει πολύ εύκολα να σμιλευτεί και να αφομοιωθεί με τη δική μας παράδοση, με τη δική μας ιστορία, με τις δικές μας ευαισθησίες, τόσο για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τοπίου μας όσο βέβαια με συνάφεια με την πολιτιστικής μας παράδοση, με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Και είναι ιδιαιτέρως ευλογημένο αυτό το μέρος γιατί ουσιαστικά έχει εξαρχής την διεθνή, την παγκόσμια αναγνωρισημότητα. Γιατί ο Καβομαλιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση δική μας, μια υπόθεση μόνο των Ελλήνων ναυτικών, αλλά είναι ένας όρος, είναι μια αντίληψη, είναι ένας τρόπος ζωής που έρχεται στις συναντήσεις  όλων των ναυτικών, κάτω από το φοβερό πέρασμα του Μαλέα, κάτω από αυτό το κουρνιαχτό του Μαλέα, όπου ο Στράβωνας θεωρούσε ιδιαίτερα ότι μπορούσε πλέον ο οποιοσδήποτε ήθελε να περάσει από τον Καβομαλιά πρώτα θα πρέπει να ξεχάσει την οικογένειά του. Αυτή ακριβώς η σκληρή αναφορά πάνω στη συνάντηση όλων αυτών των φυσικών δεδομένων, αποτελεί και την ομορφιά και η ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με το τοπίο αλλά έχει να κάνει και με την κοινωνιολογική προσέγγιση και πολύ εύστοχα ο Αντώνης (Ιορδάνογλου) παρατήρησε προηγούμενα ότι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτής της ομορφιάς, αυτού του μνημείου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Είναι τα ζωντανά κύτταρα, οι ζωντανές αφηγήσεις ζωντανές απομιμήσεις  αυτού του τεράστιου Θεϊκού δώρου που η φύση έδωσε στη περιοχή μας.

 

Με αυτές τις σκέψεις και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαράζει ένα νέο δρόμο σε αυτό που λέμε Τουριστική Προβολή, ή καλύτερα σε αυτό που αποτελεί και την αγωνία μας, στο να δημιουργήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα προβάλλοντας όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μέσα σε αυτή λοιπόν τη λογική, θεωρώ ότι αυτό το Συμπόσιο μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που εδώ και αρκετό καιρό, τους τέσσερις τελευταίους μήνες η περιφέρειά μας έχει κάνει πράξη, συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Θα έλεγα επίσης ότι η προβολή και η διάσωση ενός μνημείου δεν είναι μόνο σημείο ενδιαφέροντος της ταξιδιωτικής ή τουριστικής προσέγγισης. Είναι και υποχρέωση όλων των δομών, όλων των θεσμών του συγκεκριμένου Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ευρύτερα όλων εμάς, της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Μονεμβασίας αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας.

Δελτίο Τύπου

 

 

 

Διεθνές Συμπόσιο

Πολιτιστικής & Περιβαλλοντικής

Κληρονομιάς και Τοπίου

 

Διακρίνεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έτοιμος να ελευθερώσει ένα σπάνιο νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό. Δίπλα η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λακωνίας  κα Ντία Τζανετέα

 

 

 

 

 

 

Αρχική

Διεθνές Συμπόσιο

Καβομαλιάς

Χερσόνησος Μαλέα

Επικοινωνία